Psychische klachten en werk

Waar put je uit, wat zijn je energiebronnen?

Wat put je uit, wat kost je (te) veel energie?

Bij de Netherlands School of Public and Occupational Health (NSPOH) heb ik me als docente en coach voor bedrijfsartsen en andere arboprofessionals met het raakvlak van (mentale) gezondheid en werk bezig gehouden. Ook in mijn werk als docente bij de huisartsopleiding (AMC) zie ik vaak hoe complexe factoren uit de werk- én privésituatie tot psychische klachten kunnen leiden.

Hierbij kun je denken aan onderwerpen zoals:

Om deze kwesties aan te pakken is een dubbele zoektocht nodig. Aan de ene kant: wat kan ik bij mezelf veranderen om steviger in mijn schoenen te staan en goed voor mezelf te zorgen - maar toch ook goed werk te verrichten, dat voldoening geeft. Aan de andere kant: als ik morgen (of over een tijd) weer terugga naar het werk, hoe kan ik dan samen met mijn werkgever en collega's kijken op welke manier de weg naar prettig werk te vinden en vorm te geven is.

Mijn interesse aan (mentale) gezondheid en werk heeft te maken met de bijzondere manier hoe men in Nederland omgaat met werkgerelateerde psychische klachten. In vergelijking met andere Europese landen is men hierin al heel ver. De mogelijkheid om overwerk en overspannenheid te signaleren bespreekbaar te maken en daardoor vroegtijdig in te grijpen, bergt de kans dat burnout niet ontstaat. Mensen zoals 'jij en ik' kunnen werkgerelateerde psychische klachten krijgen: omstandigheden in de werksituatie of in de werk-privé-combinatie kunnen ertoe leiden dat het plotseling 'allemaal teveel wordt'. Essentieel is het dan om weer grip op de situatie te krijgen. Dit vindt ik een boeiende vraagstelling.

Bij de begeleiding van psychische klachten in verband met werk maak ik gebruik van mijn bovengenoemde ervaringen, mijn achtergrond als psychologe, psychotherapeute* en coach. Het traject bestaat uit gesprekssessies, verrijkt met een aantal praktische oefeningen.

* niet te verwarren met de titel 'Psychotherapeut', zoals die in Nederland door het NIP/NVP wordt gevoerd. Ik ben geaccrediteerd/geregistreerd bij NVAGT/EAGT en RBCZ.

In het diepe springen.

Hoe krijg ik weer grip, wie kan mij ondersteunen?